Cum iti dai seama ca ai nevoie de psihoterapie?
De multe ori am vazut persoane confuze in ceea ce priveste nevoie de psihoterapie. Poate ca ar trebui reforumulata intrebarea din titlul articoului astfel: „ cum iti dai seama ca ai nevoie de ajutor de specialitate?”
Ai o problema careia incerci sa ii faci fata de ceva vreme, ai incercat sa ii faci fata singur(a, poate) ai vorbit cu prietenii, familia, cunostinte sau persoane care se afla in aceeasi situatie. Ai incercat sa vorbesti cu oricne care te poate asculta. Dar nimic nu functioneaza. Problema persista si indiferent de ce ai incercat sa faci nimic nu functioneaza. Cand esti deprimat(a), anxios (anxioasa), agitat, cand simti ca numai esti capabil sa iti duci la bun sfarsit responasabilitatiile si obligatiile. Cand ai ajuns in acest moment semnul este clar ca trebuie sa apelezi la serviciile profesioniste ale unui specialist.
Alege persoana care iti inspira incredere, care simti ca este potrivita pentru tine.
De multe ori aud exprimari de genul „ nu ma duc la terpaie, ca nu sunt nebun!” . Nu, nu esti. Esti o persoana afla intr-un moment dificil, un moment in care nu e suficinet sa fi doar asculatat, in care simti ca e nevoie de mai mult.
Cel putin la noi in tara, cand o persoana trece printr-o perioada dificila, un stres, o problema careia nu ii mai poate face fata, ii este mai usor sa apeleze al un medic care sa il (o) indoape cu pastile. Dar pastilele nu reprezinta intotdeauna o solutie, medicatia acopera un simptom, il mascheaza, dar problema ramane. In timp poate chair sa duca la boala… dar despre acest subiect altadata.
Exista mai multe semnale de alarma care ar trebui sa iti dea de inteles ca ai nevoie de psihoterapie sau consiliere pe langa cele enumerate mai sus: probleme in cuplu, disfunctionalitati ale cuplului/familiei, dificultate de a intra in relatii, de a pastra relatii, abuzuri (droguri, alcool etc), singuratate, probleme sexuale, probleme medicale sau fizice inexplicabile (te accidentezi frecvent spre exemplu), dificultati de a pastra un loc de munca, de a gasi un loc de munca, simti ca nu ai un tel, un scop in viata, ai impresia ca faci tot timpul aceleasi greseli, ca totul se repeta, esti nefericit, nemultumiri legate de aspectul fizic (te simti slab, gras urat etc), ai suferit o pierdere (o persona draga, un job, o situatie) sau pur si simplu doresti sa schimbi ceva la tine, sa fi mai plin de viata, mai entuziast si lista poate continua.
Asa cum corpul tau merita atentie atunci cand sufera si psihicul tau, sufletul tau, merita atentie atunci cand sufera.