Eşti acolo pentru mine?

A.R.E (Accesible, Responsive, Engaged) you there for me? 

Cred că nu mai este un secret: m-am îndrăgostit de modelul EFT de terapie de cuplu. Prin urmare, ca oricare persoană îndrăgostită, nu fac altceva decât să vorbesc despre noua mea iubire, în aşa fel încât toată lumea să îndrăgească acest model la fel de mult ca mine.

***

Cu toţii ne dorim un partener Accesibil, Disponibil, Implicat şi o relaţie care să ne ofere încrederea şi siguranţa de care avem nevoie. Conform studiilor făcute în ultimii ani, aceasta este o nevoie umană de bază. Dr. Sue Johnson este creatoarea modelului de terapie de cuplu EFT – Emotionally focused therapy, cel mai bine documentat şi studiat model în terapia de cuplu, şi la întrebarea ” ce face o relaţie de iubire să dureze” răspunsul găsit de ea este Disponibilitatea Emoţională.

Acronimul A.R.E vine de la Accesible, Responsive, Engaged, în limba română tradus cu Accesibil, Disponibil, Implicat.

Accesibil: Pot da de tine? Te pot găsi?

Este uşor acum pentru noi să fim accesibili. Avem telefoane mobile, mesaje, mail-uri etc şi putem fi oricând contactaţi, dar se referă şi la a fi uşor accesibil pentru celălalt: deschis şi atent la nevoile partenerului.

Disponibil: Eşti disponibil pentru mine? Vei fi acolo pentru mine?

Interacţiunile umane sunt pline de emoţie, răspunsul emoţional face parte din viaţa noastră de zi cu zi și în relaţiile de cuplu ( sau orice relaţie) răspunsul emoţional în situaţii plăcute sau neplăcute este esenţial. Capacitatea partenerului de a se conecta emoţional, de a fi pe aceeaşi lungime de undă emoţională, este esenţială în relaţie: aşa ne simţim înţeleşi, ascultaţi etc. Poate a fost un moment în care aţi primit nişte veşti rele: îi pasă partenerului? oferă alinare? Sau în situaţii fericite:  Împărtăşeşte bucuria? Sărbătoreşte succesul?

Nevoia unui răspuns emoţional potrivit situaţiei emoţionale în care ne aflăm este normală şi esenţială, ne transmite mesajul că nu suntem singuri pe lume. Cuiva îi pasă, ne putem relaxa şi putem lăsa garda jos.

Implicat: Mă placi? Pot conta pe tine?

Implicarea emoţională a partenerului reprezintă toate acele sentimente plăcute: să ştii că partenerul se simte atras de tine, te valorizează, vrea să fie cu tine şi se simte absorbit de tine. Pe lângă cât de bine se poate simţi, toate acestea mai au şi rolul de a calma sistemul nervos: nu eşti singur, în caz de pericol nu trebuie să lupţi singur.

În timp ce citeşti aceste rânduri poate că te întrebi cum este relaţia ta sau dacă partenerul tău îţi oferă o toate elementele cheie necesare unei relaţii sigure şi sănătoase.

Poţi face acest test.

” Majoritatea oamenilor văd problema iubirii ca fiind în primul rând aceea de a fi iubiți mai degrabă decât aceea de a iubi, de a avea capacitatea de a iubi” spunea Erich Fromm în ” Arta de a iubi” şi astfel recurg la diverse modele, mecanisme pentru a se face iubiți, adică pentru a deveni  „obiecte” demne de a fi apreciate, valorizate. Astfel se pierde din însăşi esenţa iubirii, aceea că este  „este o activitate, nu un afect pasiv“, ea înseamnă să te „implici“, și nu să te „lași pradă“ ( Erich Fromm).

Pe cât este de naturală nevoia noastră pentru o astfel de relaţie, la fel este şi cea a parterului şi dacă aţi ajuns până aici cu lectura, vă rog să vă puneţi întrebarea: eu sunt disponibil(ă) emoţional pentru partenerul /partenera mea?  Cum ar răspunde partenerul (a) mea la aceleaşi întrebări?

Surse: Erich Fromm „Arta de a iubi”, Dr. Sue Johnson – Terapia de Cuplu Centrată pe emoţii

Pentru cei interesaţi Dr. Sue Johnson v-a susţine o Conferinţă in Romania in data de 23 mai, mai multe informaţii aici: https://www.facebook.com/events/1508809982594164/

Psih. Cristina Enescu