Indiferent de vârsta sau sexul persoanei sau a motivului pentru care a început un proces terapeutic, invariabil în ședințele de psihoterapie apare ca obiectiv
“creșterea stimei de sine”. Nu a fost persoană care să nu își dorească o stimă de sine crescută. Am abordat această situație în spiritul terapiei experențiale, prin tehnici și metode specifice, adică a urmat un process intens de analiză al acestui obiectiv. În acest context, cea mai mare eroare în sistemul personal al fiecărei persoane apare atunci când introduce noțiunea de a fi “
bun cu sine”. Fiecare persoană reacționează diferit, unii cu furie, alții au o revelație, depinde de fiecare persoană în parte.
“Cum poți spune să fiu bun cu mine?! Dacă aș fi bun cu mine nu aș mai avea success! Trebuie să fiu rău cu mine! Trebuie să fiu dur dacă vreau să reușesc ceva în viață!”
A fi bună cu mine înseamnă pentru mine să accept că sunt om, că pot avea succes și că pot avea eșecuri. Înseamnă că atunci când am nevoie îmi pot arăta compasiune, pot fi înțelegătoare cu mine sau suținătoare în funcție de ce am nevoie.
Acest lucru înseamnă o voce internă care nu critică, care nu e dură și aspră, care nu pune standarde imposibile, de care nu ne putem bucura nici când le-am atins. Este o voce bună, plină de înțelegere și compasiune.
Această voce am început să o aud cu mult timp în urmă prin vocea foștilor mei terapeuți și formatori, apoi prin vocea mea în relație cu copilul meu și, abia apoi, s-a auzit clar ca fiind vocea mea interioară.
Ridicarea stimei de sine venită din impunere, din
TREBUIE, este doar un alt mod de a ne autoagresa, un alt mod de a sta cu “
biciul” pe noi înșine pentru a ne îmbunătății.
Putem fi cea mai bună versiune a noastră atunci când ne arătăm bunătate și compasiune, așa cum am fi avut nevoie copii fiind sau așa cum, în unele cazuri, copii fiind cineva ne-a arătat bunătate și compasiune .
Sunt foarte încântată și bucuroasă când vad în clienții mei efectele schimbării vocii interioare, când acea voce interioară devine bună și plină de compasiune , iar ei învață să fie buni cu ei înșiși. Așa ne manifestăm dragostea de sine, dar și pentru cei din jur.
Psihoterapeut Cristina Enescu