Ce este o Intervenţie? Ce este un Intervenţionist?
Intervenţia este o metodă profesionistă, directivă şi educativă care are ca rezultat întâlnirea față în faţă a membrilor familiei, prietenilor, colegilor de muncă cu persoana care se confruntă cu probleme legate de alcool, droguri sau alte probleme grave.
Persoanele care se confruntă cu o dependență de obicei îşi neagă situaţia şi nu doresc tratament. Poate nu recunosc efectele negative ale comportamentului lor asupra lor şi asupra celorlalţi. Intervenţia ajută persoana să facă conexiunea dintre consumul de alcool sau droguri şi problemele din viaţa lor. Scopul intervenţiei este să prezinte consumatorului de alcool sau droguri o oportunitate structurată de ajutor, de face schimbări înainte ca lucrurile să se înrăutăţească.
Intervenţia este o tentativă orchestrată de una sau mai multe persoane – de obicei, familia şi prietenii – pentru a convinge pe cineva să caute ajutor profesionist în legătură cu o dependență, eveniment traumatic sau o criză sau o altă problemă gravă . Termenul de intervenţie este cel mai des utilizat atunci când este vorba de o dependență de droguri, alcool sau alte substanţe. Intervenţia se poate referi , de asemenea, şi la folosirea unei tehnici similare în cadrul unei sesiuni de terapie. Intervențiile au fost folosite pentru a aborda probleme personale grave, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, alcoolism , jocuri de noroc compulsiv, abuzul de droguri , alimentație compulsiva și alte tulburări de alimentație, de auto vătămare corporală şi de a fi victima unui abuz .
Intervenţionistul este o persoană specializată în această metodă, care coordonează familia şi intervenţia pentru a convinge persoana aflată în criză sau dificultate să accepte ajutor, tratament sau să conştientizeze magnitudinea problemei cu care se confruntă şi modul în care afectează vieţile celor din jur.
Intervenţia funcţionează?
Absolut. Aproximativ 90% dintre persoanele care au beneficiat de o intervenţie au acceptat ajutor specializat.
Care sunt şansele să rateze?
Aşa cum spuneam mai sus în majoritatea cazurilor funcţionează, dar există şi cazuri în care persoana refuză ajutorul la momentul intervenţiei, dar care la un moment dat reia legătura cu intervenţionistul când are nevoie de ajutor.
Cine participa la intervenţie?
La intervenţie pot participa prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, membri ai familiei. Intervenţionistul identifică şi stabileşte persoanele care trebuie să participe la intervenţie, în funcţie de mai multe criterii. Intervenţionistul se asigură că persoanele participante sunt potrivite pentru acest demers foarte important.
De unde începeţi?
Intervenţia nu este potrivită sau necesară pentru toate persoanele sau circumstanţele. Dar dacă credeţi că o intervenţie este necesară puteţi contacta un intervenţionist specializat pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru dvs.
Psih. Cristina Enescu
Intervenţionist Certificat Internaţional.