Terapia/Consilierea de cuplu. O soluţie?
Terapia de cuplu se adresează cuplurilor (căsătorite sau nu) aflate în impas, care trec prin printr-o perioadă dificilă în relaţie.
Este eficientă terapia de cuplu? Cât de eficientă este?
Depinde de ce înseamnă eficient în această situaţie şi care sunt aşteptările partenerilor de cuplu de la terapia de cuplu.
În majoritatea covârşitoare a cazurilor, cuplurile apelează la consiliere/terapie de cuplu în ultimul moment, când deja unul dintre parteneri este hotărât să încheie relaţia. Prin urmare, avem pe de-o parte dorinţa de a păstra relaţia şi pe de altă parte avem dorinţa de a părăsi relaţia. Ce constituie în această situaţie o terapie eficientă?
Cuplurile care intră în terapie se aşteaptă să îşi prezinte punctul de vedere iar terapeutul să ia apărarea, sau să fie de partea unui dintre ei. Rolul unui terapeut nu este să judece ce bine şi ce rău într-o relaţie, sau de a fi de partea cuiva, ci de a ajuta cuplul să îşi îndeplinească obiectivele. Uneori prin a învăţa metode de comunicare, alteori prin a înlesni apropierea emoţională, etc.
Eficienţa unei terapii/consilieri de cuplu depinde de mai mulţi factori care includ dorinţa de schimbare , cât de grave sunt problemele cu care se confruntă cuplul, şi de răspunsul la tehnicile folosite de terapeut. În funcţie de aşteptările clienţilor, terapia de cuplu nu funcţionează la fel pentru toată lumea.
Uneori consilierea maritala este necesară pentru a ajuta cuplul în perioada de separare, iar alteori pentru a ajuta cuplul să recupereze relaţia.
Când vorbim despre succesul terapiei de cuplu, clienţii în general sunt mulţumiţi de instrumentele (tehnici, metode) primite în cadrul terapiei pentru a rezolva problemele din cuplu.
Un alt aspect al succesului terapiei de cuplu îl reprezintă dorinţa partenerului/partenerei de a participa. În general terapia de cuplu durează mai puţin decât terapia individuală. În cadrul terapiei de cuplu/familie dinamica cuplului şi a familiei este mult mai uşor de gestionat când există ambele versiuni, decât în cazul în care doar o persoană se prezintă în consiliere.
Este eficientă terapia/consilierea de familie? Uneori adevărata întrebare este: îmi va salva relaţia(căsnicia)? Totuşi uneori aceasta nu este cea mai bună întrebare, mai ales când persoanele se află într-o relaţie toxică. Un sfert din cuplurile care apelează la consiliere de cuplu divorţează, în medie, la 4 ani după terminarea consilierii.
Una din tehnicile cele mai eficiente în consilierea de cuplu este ajutarea cuplului să înţeleagă şi să îşi reorganizeze răspunsurile emoţionale. Lucrând asupra răspunsurilor lor emoţionale cuplurile obţin mai multă înţelegere şi acceptare reciprocă.
Indiferent de educaţia terapeutului sau metoda folosită de acesta, important în alegerea unui terapeut/consilier de cuplu este ca acesta să fie potrivit pentru dvs şi să nu aşteptaţi până în ultimul moment. Orice problemă abordată din timp creşte şansele de reuşită ale terapiei/consilierii.
Ce poate face un cuplu înainte de a apela la serviciile unui consilier marital puteţi citi Aici.
Psih. Cristina Enescu
One thought on “Terapia/Consilierea de cuplu. O soluţie?”